torsdag 4. oktober 2012

Leuven / Louvain - språkstriden

Vi var i Leuven her om dagen eller Louvain som det også heiter,  i helga. Leuven ligg i Flandern, ein halvtime med bil frå der vi bur i Vallonia. Universitetet her er det eldste universitetet i Belgia grunnlagt i 1425. (Eat your heart out Kongelige Frederiks.)
Byen er nydeleg, med fine gamle bygningar. Sidan studiefinasieringa er dårleg, reiser studentane heim til mor og far med skittentøy og tomme isboksar på fredag kveld, og kjem tilbake søndag kveld, med middagsmat og  nyvaska tøy

Detalj av Rådhuset Stadshuis Leuven
Det heiter Katholieke Universiteit de Leuven, og det er eit
flamsk/nederlandsk-språkleg universitet. I 1968 blei ein franskspråkleg del skilt ut og heile fransk-røkla blei flytta til Louvain -La -Neuve i Vallonia som tyder det nye Louvain, dei laga altså eit nytt Leuven med den franske delen  av universitetet.

Som de veit er Belgia delt i to (minst.)  I nord ligg Flandern der dei snakkar nederlandsk/flamsk, ikkje fullt så mange strupelydar som vi brukte då vi budde i Wassenaar, elles likt.


Rådhuset i Leuven - svært hus
I sør ligg Vallonia der dei snakkar fransk, der bur vi, men vi er heilt på grensa.  Franskkurset mitt ligg i Rhode St Genese ellet Sint Genesius Rode og der er det nederlandsk som gjeld, Det er nesten fem km på sykkel.Her er det forresten mange svært velståande fransktalande belgiarar som flytter inn fordi kommunen ligg så nær Brussel.
Brussel er tospråkleg, men fransken dominerer, mykje på grunn av at mange av EU-institusjonane ligg der. Det finst også ein tysk koloni i Belgia med tysk som administrasjonsspråk

Historia (littegrann): Overklassen/adelen i Belgia har vore franskspråkleg. Belgia har mellom anna vore underlagt hertugen av Burgund. Frå gammalt av var Vallonia det rikaste området. Tungindustrien låg her. I Flandern var det bare bønder, ( og vevarane gjekk det ut med på 1600-talet som vi veit).  Det økonomiske tyngdepunktet har nå skifta, og det er i nord det er mest økonomisk vekst, medan Vallonia ligg etter. Språkstriden har altså økonomiske og historiske røter, som dei fleste krigar, og det er mykje gammalt hat her, også eit streif av klassekamp kan ein seia.
Vakre gamle hus i Leuven


Elevane i Flandern lærer engelsk på skulen, dei dubbar ikkje fjernsynet. Elevane i franskspråkleg skule lærer lite engelsk, alt dei ser på fjernsyn er dubba, pluss 90 %av filmane på kino, dei har nett nå begynt å læra nederlandsk på skulen. Det vi seia at dei i praksis ikkje kan snakka med kvarandre.
Vanskeleg for andre er det også. Byen Mons - på fransk-  som ligg i Vallonia, heiter Bergen  - på nederlandsk.

Språkstriden fører mellom anna til at det er dobbelt av alle institusjonar, noko som leier oss inn på  belgisk politikk som er forferdeleg vanskeleg.
For å gje dykk ein liten ide om kor komplisert alt er i Belgia er legg eg ved ei lenke til ein You-tube-video sjå, le og lær (?)



2 kommentarer:

  1. Artige obeservasjoner! Innlegget på You-tube måtte jo bare være på engelsk!

    SvarSlett
  2. Engelsk er nok tingen her ja. Den politiske røynda i Belgia er vel egentleg ennå meir komplisert trur eg. Det er val her på søndag.

    SvarSlett

Har du noko å leggje til? Gjer det her.