mandag 15. oktober 2012

Politikk og sånn - val

Vi var på sykkeltur på valdagen
Det har vore kommune- og regionsval i Belgia. Det er 589 kommunar her og 10 regionar. Kommunar og regionar har mykje makt og sjølvråderett, noko som sjølvsagt er bra,men som også kan hindra utviklinga av gode føderale ordningar.

 Makt på lokalplanet gjer sjølvsagt desse vala veldig viktige, også fordi dei gir ein peikepinn om valresutatet ved det føderale valet -altså det belgiske "stortingsvalet"om to år,

Den store thrilleren i år har vore valet i Antwerpen /Anvers. Her er det partiet NVA Nieuw- Flaamse Alliantie som vart tippa som, og som også blei den store vinnaren. Dette partiet er nasjonalistisk - for eit uavhengig Flandern, det er også populistisk, samstundes som dei har sans for grøne verdiar, dei gir gjerne u-hjelp, og vil setje krav til innvandrarar. Bart de Wever er leiaren og etter denne sigeren vert han sannsynlegvis bourgmestre  i Anvers etter Jansens som er sosialdemokrat.  Ingen av dei sitjande regjeringspartia, vi snakkar absolutt  koalisjon her, fekk særleg støtte i Flandern.


Brunt storfe
N-V A ønskjer eit fritt Flandern. Den økonomiske veksten har dei siste åra vore nord i Belgia, og spesielt i Antwerpen/Anvers. Det bur 6 millionar flamlendarar i Flandern, som er leie av å dra på Vallonia. Høyrt det før?
Kva skjer då ved det føderale valet om to år?
Vert Belgia delt?
I kor mange delar då?
Kva skal dei gjera med Brussel?


Valet i Vallonia har ikkje vore så spennande. Her har regjeringspartia gjort det ganske greitt. Derfor har våre franskspråklege TV-kanalar også vore mest opptekne av valet i Flandern og Anvers/Antwerpen. Her i bygda Waterloo er det MR som har vunne trur eg, det er eit konservativt parti på line med Høgre heime.


Søt ponni
Men dei kan jo ikkje dela landet. Eller kan dei? Ser vi på kartet burde det vel vera greitt å gje Flandern til Nederland og Vallonia til Frankrike, (Brussel er eit problem sjølvsagt.) Også at Belgia er katolsk, og dette er vel grunnen til at dei blei skilt frå Nederland i 1830, etter å ha vore i union med dei sidan 1815 (Napoleon og alt det der veit de.)
Dessutan liker ikkje belgiarar nederlendarar fordi dei er firkanta og pripne, og dei liker heller ikkje franskmenn fordi dei er så høge på pæra. Problemet er jo som vi har sett at dei heller ikkje liker seg sjølv....

Kongen og fotballen er det einaste som held landet saman seier nokon. Og kongen hadde ein hard nok jobb då han skulle prøva å få til ei regjering. Fram til 6. desember 2011 hadde landet vore 540 dagar utan regjering, ganske lenge det? I den perioden hadde dei også formannskapet i EU og her gjorde dei godt arbeid, dei er dyktige byråkratar.


Lokale valkandidatar - etterpå
Fotballen - Les diables rouge/ Rode Duivels veit eg ingen ting om, og vil'kje vita det heller.

1 kommentar:

Har du noko å leggje til? Gjer det her.