onsdag 10. oktober 2012

Slottet

Elin går på skule på eit slott. Det er mange slott her  ikring, så  det er fint at dei kan brukast til skule tykkjer eg.
Elevane samla framfor slottet
På slottet er det internat for dei elevane som bur heimanfrå, det er kantine, møterom og formingsrom, andre klasserom er i ei anna bygning ved sida av. 
Elevane på skulen er frå Sverige (majoriteten), frå Noreg (nestflest), Danmark og Finland. I år er det ingen frå Island her.
Det er 72 norske elevar på skulen, frå 1. klasse og ut vidaregåande. Dette er den einaste skandinaviske skulen i verda, og det er her mykje av problemet oppstår, trur eg.
Den norske og den svenske staten gir begge økonomiske tilskot til skulen.

Utdanningsdirektoratet har skrive ein førebels tilsynsrapport om skulen, den er offentleggjort og publisert,  og  den inneheld alvorleg kritikk av administrative tilhøve, økonomi og rekneskap.
Det tilsvarande tilsynet i Sverige har også hatt tilsyn med skulen og har også mykje å utsetje.
Begge tilsyna ser på skulen som anten ein norsk skule eller ein svensk skule. Den norske og den svenske privatskulelova er i konflikt på fleire punkt.  
Mykje av rotet er gammal moro, frå avgått rektor og avgått styre.Mange av dei kritiske punkta er alt retta opp, eller det er lagt ein plan for korleis dette skal gjerast.  Styringsform/rekneskap må endrast slik at tilskotskronene kan følgjast til den einskilde eleven.
Dette er det einaste skuletilbodet norske barn har i Belgia. EU-barn (!) har Europa-skulen.

Det pedagogiske tilbodet er godt. Elin seier ho aldri har hatt så gode lærarar. Elevane får ein framifrå kompetanse i å skjøna andre nordiske språk, trur til og med nokre av svenskane skjønar norsk eg.. Dei har undervisning på engelsk i tillegg til dei nordiske språka, og høyrer fransk omkring seg, pluss at gymlæraren snakkar fransk.
Eg håper verkeleg styret på skulen greier å rette opp det som er gale slik at SSB kan fortsetje, eg har tru på denne skulen.

2 kommentarer:

  1. det var en fin skole som Elin går på. Det må være spennende å gå på skole der. Hils til Elin og Tønnes. Hilsen Marit

    SvarSlett
  2. Ja Elin trivst godt. Sju minutt på sykkel så er ho framme.

    SvarSlett

Har du noko å leggje til? Gjer det her.